#DB8 Antwoord: ‘Hart en ziel als peper en zout’

‘s-Heerenberg, 6 augustus 2017

Ha Marije,

Van het concert des levens krijgt niemand een program. Om maar eens met een oerdegelijk cliché binnen te vallen. Eigenlijk een parafrase van jouw conclusie dat er geen algemeen recept is voor de wezenlijke vragen die je als dokter tegenkomt. Of eigenlijk in je hele leven.
Ik zie dat bij mijn eigen huisartsen in opleiding ook vaak, die worsteling met het leren beheersen van de vele richtlijnen, standaarden, protocollen enerzijds, en de conclusie dat veel wezenlijks in de geneeskunde helemaal niet in die richtlijnen, standaarden en protocollen blijkt te passen anderzijds. En volgens jou zou dat misschien over zijn als je een jaar of 40 bent? Nou, ik verzeker je één ding: tegen die tijd heb je meer ingrediënten leren kennen en meer fouten die je kunt maken. Maar dat algemene recept blijkt er inderdaad nog steeds niet te zijn.

Gelukkig word je wel steeds creatiever in het op gevoel combineren van die ingrediënten. Het lukt beter om met “een snufje” dit en “een klein beetje” dat, het juiste voor elkaar te krijgen. Het geheim van de chef. Het fingerspitzengefühl. Het “hart en ziel” als peper en zout.
Persoonlijk vind ik dit stuk het mooiste in het hele groeiproces van mijn dokter-zijn vanaf het begin tot nu. En ook het mooiste in het opleiden van een aios, die balans tussen ratio en gevoel. Tussen objectief weten (“wetenschap”) en subjectief inschatten. Medisch leiderschap heeft hier ook mee te maken, durven staan voor dat stuk geneeskunde dat misschien net buiten de kadertjes valt.

Volgens mij zit het bij jou wel goed wat dit betreft. Alleen al het feit dat je het zo mooi kunt benoemen en die link kunt maken van een uitspraak van een Amsterdamse burgemeester naar de dagelijkse praktijk van onze geneeskunde. En van je persoonlijke groei. Dat zijn bewonderenswaardige creatieve kronkels die je moet koesteren. Kan geen algemeen recept tegenop!

En als creatieve kers op de taal-taart schrijf je ook nog een leuk woord op: Bemijmeren. Die houden we er in. Volgens mij geen officieel Nederlands, maar het is me meteen duidelijk wat je er mee bedoelt.
Als we toch aan het bemijmeren zijn: Geen algemeen recept dus, maar van welke ingrediënten hou jij het meest? Heb je daar al zicht op?

Groeten,
Bart