#DB6 Antwoord: goed nieuws

11 juli 2017

Beste Marije,

Zo, dat was wel haast voelbaar, je frustratie over het vallen en opstaan. En gelukkig ook voor mij niet onbekend. Hoewel het goede nieuws is dat je er toch in de loop van de tijd wat minder van schrikt. Helemaal niet meer schrikken is niet goed, iedere keer dat je tot de conclusie komt dat je iets een volgende keer beter zult doen, moet het je wel een klein beetje blijven steken. Maar het is net als met pijn: Sommige pijn is zeurend en goed te dragen, andere is invaliderend en doet je verlangen naar goede pijnstilling. Dus als het leerproces een beetje schuurt en een licht zeurende pijn geeft: Da’s groeipijn!

Ik realiseer het me zelf wel eens. Na meer dan 25 jaar huisarts zijn doet het me deugd te ervaren dat ik beter in mijn vak ben geworden dan toen ik net begon. De logicus zou nou zeggen dat ik dus slechter was destijds dan nu, maar het mooie is dat dat nou ook weer niet zo is. Ervaring maakt je beter, zonder dat dat betekent dat je eerder minder was.

Misschien heeft dat te maken met het feit dat je je beter realiseert wat je nog niet weet als je vooraan in je carrière staat. Hoewel ik ook al weer paradoxaal het idee heb dat ik steeds méér niet weet naarmate ik verder kom. Of laat ik je nou helemaal de moed in de schoenen zakken?…

Dat vallen en opstaan is dus wel essentieel in het leerproces. Maar wat heel belangrijk daarin is, dat je wéét dat leren zo gaat. Dus in het begin zul je voorzichtiger zijn zodat je niet té hard valt. Áls je valt, voelt het overigens wel als hard vallen, maar dat heb je al ervaren.

Geen geheim recept dus, alleen wat overpeinzingen over het leerproces.

Wel fijn overigens dat je dit kunt delen met ervarener collega’s. Een heel essentieel iets lijkt me. Doe je dat vaak, dat spiegelen, overleggen, bespreken? Ik kan het me vooral in jouw beroep eigenlijk niet anders voorstellen, maar ben wel benieuwd hoe jullie dat organiseren.

Groeten,

Bart