#DB5 Struikelen en opstaan

Nijmegen, 7 juli 2017

Beste Bart,

Ik ben het er gewoon níet mee eens, dat hele gebeuren dat je leert door de mist in te gaan. Dat ‘leren’ en ‘op je bek gaan’ een package deal is. En ik weet, ik kan me er wel tegen verzetten, maar diep van binnen weet ik dat dat verzet het leren juist ook in de weg zit.

Dat waar ik je vorige week over schreef, die echte luisterruimte.. vandaag was die schrijnend afwezig op het moment dat het juist nodig was. Of tenminste, dat denk ik, zo voelt het. De oncologe met wie ik het hier even later op de gang kort over had, gaf me terug dat ik waarschijnlijk onbewust wel meer ruimte heb gegeven dan ik nu zelf in schat. Ja… dat zou kunnen.

En toch loop ik aan tegen het contrast, tussen wat ik zo hartstochtelijk wil, en de rauwe realiteit van vandaag. Door m’n verdriet hierover toe te laten werd me wel helder wat de eigenlijke angel is: die eerste zin van m’n brief. En zie ik daarmee ook wat ik te doen heb. Aanvaarden.. dat vallen een essentieel onderdeel is van groeien. Dat ik niet alleen groei van de flow, maar ook van het struikelen. Oef. Wordt ongetwijfeld vervolgd.. Want ik vind dit een lastig ding. Überhaupt al (aard van ’t beestje), maar ook omdat ik in m’n vak zo met andere mensen te maken heb.. En voor hen wil ik niet dat ik struikel.
Ken je dat? En heb je voor jezelf een weg gevonden om daarmee om te gaan? Misschien zelfs wel een geheim recept ;-)..?

Over luisteren gesproken.. Jouw brief was prachtig, dankjewel. Je formule is gaaf, die van de intensiteit! Ik herken hem, hoewel eigenlijk tot nu toe vooral nog in wat ik bij andere dokters heb gezien. Ik ga kijken of ik het bij mezelf ook kan herkennen.. ben benieuwd!

En wat je schrijft over je breinmans.. Dat herken ik wel. Ik geloof dat ik daarin vooral ontdekt heb, dat ik kan proberen om te onderscheiden of wat er in me opplopt tijdens het luisteren een product is van m’n brein, of dat het een ingeving is (vanuit m’n aanvoelen of intuïtie, of hoe je dat wil noemen). Wel mooi dat je daarin je weg hebt weten te vinden!

Een beetje van de hak op de tak zo, deze brief.. Enfin. Dat past ook eigenlijk wel bij de rest van deze dag, de rust keert hopelijk vanzelf wel weer een keertje weder..

Goed weekend! En groet,

Marije