#DB1 Tijd

bart

Hij, Bart, ervaren huisarts met eindeloze passie voor zijn vak en muziek, bevlogen opleider.

Marije

Zij, Marije, jonge arts-onderzoeker, mens & dokter vol vragen, mijmert graag en deelt nog liever.

Nijmegen, 16 juni 2017

Beste Bart,

Ken je dat? Dat een bepaalde vraag steeds weer bij je terugkomt? Tot je er na een X aantal keer niet meer omheen kan? Bij mij was de X inmiddels al flink opgelopen.. ‘Schrijf je nog?’ En steeds was m’n antwoord hetzelfde: ‘Nee.’ Zo ook vandaag. En toch, dit keer werd er iets wakker. Het hield zich keurig koest tijdens de rest van m’n werkdag, maar op de fiets dansten de woorden en zinnen als vanouds door me heen. Ik wil schrijven!

Wat houdt je tegen dan? (Af en toe vul ik even voor je in wat je me dan zou vragen, mag dat?) Ach, er is een heel lijstje van wat me in de weg zit.. Maar één van de belangrijkste daarvan is, jawel, tijd. Of eigenlijk het gebrek daaraan.

Ik ben nu een jaar onderweg als arts-onderzoeker, en net op de fiets besefte ik dat ik al best wel wat aan het leren ben over tijd. Hoe makkelijk het is om me te verliezen in de schaarste ervan. Er is altijd meer te doen dan dat er in m’n dagen past, en soms betrap ik mezelf erop dat ik met ingehouden adem en opgetrokken schouders aan het werk ben. Terwijl dat, m’n focus op de krapte van de tijd, júist maakt dat ze door m’n vingers lijkt te glippen. Maar als ik ergens induik, kopje onder ga in waar ik mee bezig ben…. dan heb ik alle tijd!

Van gebrek naar overvloed dus.. En de overvloed zit hem in die momenten waar de grenzen vervagen. Verdiept in m’n onderzoek, of juist in gesprek met patiënten. Toen ik net begon met m’n poli vond ik het heel belangrijk om niet uit te lopen met m’n spreekuur. Gaandeweg heb ik ontdekt dat ik ook iets anders het meest belangrijk kan maken.. namelijk de kwaliteit. Doordat ik zelf merkte wat voor verschil dat maakt, en doordat ik het vanaf een krukje mocht zien gebeuren (goede voorbeelden zijn wat mij betreft onmisbaar in zowel dokter- als menswording, maar da’s iets wat z’n eigen brief verdient!).

Terug naar m’n punt.. Tijd.. Ken je dat, dat eenzelfde brokje tijd, bijvoorbeeld de tien minuten van een consult in je praktijk, zo anders kan voelen? En hoe geef jij kwaliteit aan jouw tijd?
Ik ben benieuwd!
Hartelijke groet,

Marije